HTML

CubeHeaven

Játékok tesztjeit írjuk le illetve friss hírekkel szolgálunk a játékipar fejlesztéseit illetően.

Friss topikok

Új fejlődés a videójáték iparban.

buzusapro 2010.09.04. 21:08

Nem csak hogy új fejlődésnek tekinthetjük azokat a kiegészítőket amiről most beszélni fogok, de elképzelhetjük az új generáció kezdetének is. Méghozzá az új konzol generáció kiegészítőit ismerhetjük meg.

Az egyik próbálkozó a Sony volt a MOVE-nevű PS3 kiegészítőjével.Tulajdonképpen azt "utánozta" le amit a WII-készített. A move-al is szinte ugyanazt tudjuk elérni mint a wii-s kontrollerekkel csak éppen "más" játékok lesznek a PS3-al elérhetők mint a wii-vel. Persze aki ismeri a wii-t az azt is tudja hogy nagyjából milyen játékok állnak rendelkezésünkre, főleg sport játékok, foci,tenisz,asztali tenisz stb. A PS3 kiegészítőjével azonban ezek a határok kitolódnak és egyből egy gladiátor helyébe csöppenhetünk vagy éppen egy superhős harcát alakíthatjuk a saját kedvünk szerint. Persze akinek nem elég hogy interaktívan mérkőzhet meg egy arénában vagy esetleg superhősök módjára bunyózhat annak is van lehetősége a játékra. Pl: táncos és modelles vagy simogatós játékok is kompatibilisek lesznek a move-val. Persze ezeken kívül autós, motoros, és hajós játékok is lesznek. Ám ha ez még mindíg nem lenne elég akkor kassza siker játékok is hamarosan saját kezünk által mehetnek végbe. Az egyik ilyen játék a Heavy Rain, ha még nem elég hogy tőlünk függ az egész sorozat története akkor a move-al szinte belecsöppenünk a játék forgataiba, mindent nekünk kell csinálni.Persze a move-hoz is készülnek sport játékok tehát egy nagyon komoly játékélményt kapunk és persze játékok tengerét. Mindezt a Sony gyönyörűen viszi véghez.

2 féle kontroller lesz kapható az egyik a "fagyi" kontroller néven emlegetett kontroller. Ezzel tudjuk cselekvésbe hozni a főhős jobb karját vagy éppen ezzel tudunk vágni ütni esetleg lőni is. A másik kontrollerel pedig majd a főhősünk mozgását irányíthatjuk előre-hátra-jobbra-balra. Ezen a két kontrolleren kívül szükségünk lesz még 1db kamerára is mely a mozgásunkat veszi fel és táplálja bele a játékba. Mindezt úgy viszi véghez hogy sötétben érzékeli a "fagyi" kontroller világító gömbjét és ennek segítségével már fel is vagyunk térképezve a kamera illetve a játék számára, és már indulhat is a kemény bunyó egész testünket-lelkünket beleadva a játékba. Lesznek olyan játékok melyben főhősünket 2db "fagyi" kontrollerrel irányíthatjuk. Ez arra szolgál hogyha esetleg egy gladiátoros játékban veszünk részt akkor a mozgást a két "fagyi" kontroller mozgatásával érhetjük el illetve ezzel tudjuk működésbe hozni a pajzsunkat illetve kardunkat vagy egyéb harci eszközünket. Tehát ahhoz hogy minden játéknak élvezhessük a lehetőségeit szükségünk lesz 2db fagyi kontrollerre 1db sima mozgást vezérlő kontrollerre és egy kamerára,

melynek a Playstation Eye nevet adták. Mindezt megvehetjük 40-45 ezer forintért. Külön külön drágább ezért vannak Starter Pack-ek melyekben a többsége a szerkezeteknek benne van, ami igazán drága az a sima mozgást érzékelő kontroller. Mindezt magyarán egy xbox 360 árán érhetjük el szeptember 17-e után. Nyilván az árak csökkenni fognak késöbb. Tehet ez volt az első új generációs kiegészítő set a Sony-tól.





Most pedig következzen a Microsoft szeme fénye, a Kinect névre hallgató szerkentyű.
A Kinect képes érzékelni a mozdulatokat, legyen az egy karlendítés, ugrás, ütés vagy elhajlás. A sztereo kamera rendszer felismeri a játékos testének elmozdulását, gyakorlatilag bármit képes érzékelni. Körülbelül úgy működik a rendszer, mint ahogyan a Tom Cruise főszereplésével készült Különvélemény című filmben a számítógépes interfész, leszámítva azt, hogy a kijelzőtechnológia egyelőre nem ért el arra a szintre, tehát némi absztrakcióra szükség lesz még a játékosok részéről.
A termék neve egyébként a kinetic, azaz "mozgási" és a connect, azaz "csatlakozás" szavak kombinálásából született. A bemutatóra a Microsoft nem spórolt a felhajtással, autentikus öltözékben lévő naptáncosokkal és egyéb show elemekkel készítette elő a terepet a héten megrendezett E3 játékkiállításon az új vezérlőnek. A demók középpontjában a sportjátékok voltak, kiderült hogyan működik a Kinecttel a virtuális foci, röplabda vagy akár rafting. A felhozatalból jól látszik, hogy az eddig leginkább hardcore játékosok kedvében járó XBox 360 platform jókora lökést kaphat azáltal, hogy a gombokkal és a joypaddel nem igazán boldoguló felhasználók számára is nyílik egy perspektíva.
A joypad csak akadály volt
A Microsoft szerint a kontroller sok ember számára egy áthatolhatatlan fal. Ahhoz, hogy valaki nekikezdjen egy játéknak, eddig mindenképp el kellett olvasni és meg kellett tanulni az instrukciókat, a kombinációkat és a billentyűzetkiosztást. A Kinect ezzel szemben sokkal intuitívabb felületként működik, ahol a mozgásfelismerést kiegészíti az arckifejezések azonosítása, illetve a hangfelismerés. Még a menüben navigálás is jóval egyszerűbbé válik, hiszen elég lesz a megfelelő menüpont felé bökni a levegőben és máris indulhat a film, játék vagy online szolgáltatás, amit kiválasztottunk. A játékok viszont az eddigi fotelben görnyedős hangulatból átcsapnak egy őrült, kívülről inkább viccesnek tűnő hadonászásba. Ezzel együtt persze nem lehet azt mondani többé a konzol játékok fanatikusainak, hogy nem mozognak eleget, illetve pár óra ugrálás, kalimpálás után szinte biztosan elfárad a legtöbb játékos, így az sem lesz gond, hogy valaki éjjel-nappal a konzoljátékokon függ. Viszont mindennek ára is van méghozzá nem kevés. Ahhoz hogy normálisan játszani tudjunk kell egy újféle kinect kompatibilis xbox(ezt persze patch formájában is letölthetjük) és a kinect ez olyan 50-60 ezer forintra jönne ki öszvissz. Tehát feltenném a kérdést, megéri-e egyáltalán?

 

 

 

 

 

 

 

Szép és jó a kinect, de megéri-e ennyi többletpénz vagy marad a Sony MOVE-ja. Hamarosan kiderül. Mint azt tudjuk a MOVE előbb fog hódítani mint a Kinect a november,decemberi megjelenésével. Meglátjuk ki győz majd a végén, a kontrolleres Move vagy a határtalan lehetőségekkel rendelkező Kinect. Mind a kettő jó és egy új generáció lehetőségeit kezdik kiaknázni. Ám vannak hibáik, kiderül kié a súlyosabb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cube-heaven.blog.hu/api/trackback/id/tr782271875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása