HTML

CubeHeaven

Játékok tesztjeit írjuk le illetve friss hírekkel szolgálunk a játékipar fejlesztéseit illetően.

Friss topikok

Egy kis összefoglalás a játékokról, ahogy mi látjuk...

buzusapro 2010.12.30. 20:20

 TOP Game 2010

Ismét eltelt egy újabb esztendő, lezárhattuk az Új Évezred első évtizedét. Mindenki új tapasztalatokkal élményekkel gazdagodott idén is, kellemesekkel és kellemetlenekkel egyaránt, bár reméljük hogy Nektek, Kedves Látogatók az elsőből több jutott. Természetesen nem csak élményeink gazdagodtak, hanem a játékvilág is egy új évet tudhat magam mögött, és 2010-re ebben a tekintetben egyáltalán nem panaszkodhatunk, hiszen úgy érzem, volt mit a lemezmeghajtóba helyezni. Na, de természetesen nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg. Ennek fényében (és persze azért mert a karácsonyi fejetlenség. és az azt megelőző betegségem miatt sajnos kénytelen voltam egy cseppet elhanyagolni a blogot) bátorkodtam összeállítani egy kis listát az általam játszott produktumokról, mely szerintem tartalmazza jelen év összes említésre méltó próbálkozását, és egyúttal megtudhatjátok hogy (hangsúlyoznám) szerintünk melyek voltak a legjobb játékok 2010-ben. Most pedig következzék a várva várt rangsor (azok a játékok, amiknek a tesztje megtalálható a blognon, *-al lettek jelölve)!

20.: Kane & Lynch 2: Dog Days

 

 

 

 

 

 

 

 

A két elválaszthatatlan gyilkológép kalandjai idén is folytatódtak mégpedig  Sanghai-ban. A fejlesztők (mit is várnánk) nagy dirrel-durral beharangozták, hogy nem kell félni, most kijavították az első rész gyermekbetegségeit ami egyébként tényleg erősen borzalmas lett, és egy nagyon szuper,  Gears-verő TPS-el álltak elő. Hát… igaz végigjátszottam, de 1-2 jópofa újítás mellett még mindig akadnak benne hibák jócskán, de ami a legrosszabb, hogy egy teljesen szürke, kommersz, átlag lövölde, és láthatjátok ha tovább pörgetitek a listát hogy ez bizony megengedhetetlen, hiszen már rég eljutottunk odáig, hogy attól nem fog senki maga alá vizelni hogy egy játékban el lehet sütni fegyvereket. Lehet hogy volt nála buggosab, és rondább, viszont a lista további helyezettjeiben mind volt valami egyediség, valami spiritusz, ezért lett idén az utolsó a K&L2.

+                                                                                                           -

-érdekes dokumentumfilmekre hasonló effektek            -rövid

(kézikamera, cenzúrázás)                                                      -fantáziátlan fegyverek és játékmechanizmus

-aránylag jó történet                                                              -minden ellenére kissé kopottas grafika

-pörgős akció                                                                           -a.i és grafikai bugok

19.: Alpha Protocol

 

 

 

 

 

 

 

Az  Obsidian fejlesztői előző életükben politikusok lehettek, ennek van egy érezhető bizonyítéka: sosem tanulnak. Hiába a remek történet, a jól kitalált játékmechanizmus, a csodálatos párbeszédek és karakterek, hogyha mind ennek a technikai háttere olyan  gagyi, mint amilyen itt. Az AP egy kellemes, kémes sztoriba átültetett akció-szerepjáték (ami éppen  inkább akciójáték rpg-elemekkel). Megtalálható benne minden ami a műfaj királyát, Mass Effectet naggyá tette: remek párbeszédek, sokféle jól kitalált helyszín és karakter, izgalmas elágazásokban gazdag történet, és kismillió megszerezhető tárgy. Nagyon jó ötlet volt a Kapcsolatrendszer, ugyanis a játékban megismert karaktereket akár fel is használhattuk céljaink eléréséhez, amennyiben megfelelő viszonyban voltunk velük segítettek, de akár ellenségeink is lehettek. A leírtak alapján joggal kérdezhetitek hogy mért végzett akkor még is ilyen hátul? Sokat fogok még írni, úgyhogy erre csak annyit mondok lásd a negatívumokban.

+                                                                                                                           -

-szuper történet sok elágazással                                                        -retardált M.I.                                  

-nagyszerű karakter-, párbeszéd, fejlődés-,                                     -nehézkes harcrendszer                                   

és kapcsolatrendszer                                                                            -kiforratlan játékmechanika

-jópofa helyszínek                                                                                 -csúnyácska grafika

                                                                                                                            -TPS-nek nehézkes és lassú, rpg-nek   kevés

18.: Bioshock 2

 

 

 

 

 

 

Ugyan ezen a listán eléggé hátul szerepel, az év csalódása felsorolásban biztosan dobogós lenne. Hiába a zseniális első rész, egyszerűen a folytatás megragadt a 2007-es szinten, sőtt visszaesett, hiszen a csodálatos Rapture-ön kívül hiányzik belőle minden ami anno az 1. részt naggyá tette, főleg az az utánozhatatlan perverz fantázia, és melankolikusan horrorisztikus hangulat. Az egész játék alatt szinte ugyan azok a feladatok várnak ránk, plusz a folyamatos darálás, egyszerűen semmi újítás, a Big Daddy érzés kicsit sem jön át. Nem részletezném tovább, lássuk az értékelést.

+                                                                                           -

-Rapture nem vesztett varázsából                         -Hibáktól nem mentes

-Néhány jópofa új fegyver és plazmid                   -Semmi előrelépés

-Érdekes történet                                                      -Hihetetlenül unalmas

17.:Tom Clancy’s HAWX 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A HAWX fehér hollóként van jelen az iparban mostanság. Nincs rajta kívül túl sok szalonképes repülős játék. Ennek ellenére valahogy ebből is hiányzik az a szikra ami megszerettetné a programot a játékossal, ami miatt újra kijátszaná, egyszóval nem hat rá élményként. Hiánypótlónak azonban tökéletes, a vadászgépek szerelmeseinek akár még többre is jó.

+                                                                             -

-kismillió szépen lemodellezett gép          -alacsony felbontású talajtextúrák

-lendületes akció                                           -kellemetlenkedő irányítás

-változatos küldetések                                 -társaink agyilag nincsenek a topon

16.: Mafia 2*

 

 

 

 

 

 

 

15.: Enslaved: Odyssey to the West

Enslaved Odyssey to the West

Bár a hack ’n slash műfaj királya kétség kívül a God of War, mi mindig is nagyra értékeljük az eredetiséget, és elnézőbbek vagyunk a kisebb hipe-ot kapott címekkel szemben. Az Enslaved márpedig ilyen, és ezzel együtt az idei év egyik nagy meglepetése. Egy szuperharcos és egy törékeny kislány kalandjait kísérhetjük figyelemmel egy olyan világban ahol az embereket csak rabszolgának tartják, civilizációnk hanyatlóban van és csak egy olyan speciális kapcsolatnak van itt létjogosultság mint hőseinkké. Alapvetően egy God of War-Prince of Persia klónt kapunk, de megfűszerezve számtalan technikai kütyüvel (figyelemelterelés, különböző áramtalanító trükkök, hackerkedés) és egy remek univerzummal. Nem lőném le az apró meglepiket, inkább próbáljátok ki.

+                                                                                           -

-ötleteség a játék minden terén                             -nem tud nagy cím lenni, mivel mindent láttunk már

-gördülékeny harcrendszer

-sok lehetőség, és harcban bevethető eszköz

-jó pályatervezés

 

14.: God of War 3

 

 

 

 

 

 

Most jegyezném meg, hogy innentől csak minőségi játékok jönnek, minimális különbségekkel, amiket mindenkinek csak ajánlani tudok, de hát valahogy sorba kell őket rendezni. A GoW3 az idei év egyik legjobban várt játéka volt, és ez az első olyan cím a listán amibe tényleg nem kellett csalódnunk. Kratos kálváriájának méltó, brutális és monumentális lezárásával volt dolgunk. Nem is mondanék többet lássuk az értékelést!

+                                                                                   -

-csodállatos grafika és helyszínek                   -nem fogunk sok előrelépést tapasztalni

-a harcrendszer még mindig hibátlan            -helyenként már annyira elborult hogy inkább már vicces

-isonyatos mértékű brutalítás

-fantáziadús szituációk

13.: Battlefield: Bad Company 2

 

 

 

 

 

 

Nehéz az élete annak aki háborús shooter fejlesztésébe fog, hiszen napjaink gamere joggal hiheti azt, hogy a Call of Duty mindent learatott ebben a kategóriában. A svéd DICE-nak erre idén sikerült rácáfolnia, ugyanis a BC2-ben sokkal több a potenciál és az innováció mint a fő rivális tavalyi Modern Warfare 2-ben. A fejlesztők képesek voltak az alkalmi játékos számára elegendő, ám a hc gamer számára egy idő után kissé kevésnek bizonyuló észnélküli daráló-akción túlvonatkoztatni, és egy igazi harctéri élménnyel ajándékozták meg a közönséget.

+                                                                            -

-számtalan fegyver és kiegészítő             -blőd single player story                                            

-változatos szituációk és helyszínek       -akadnak erőltetett részek

-képes a csatatér érzetét kelteni          -rövid

-járművezetés

-kitűnő, csapatmunkára alapozó multyplayer

12. Fallout: New Vegas*

 

 

 

 

 

 

 

11. Call of Duty: Black Ops

 

 

 

 

 

 

A franchise amit senkinek nem kell bemutatni. Kellemesen csalódtam azonban a b csoportnak tartott Treyach munkájában, ami minden negatív előrejelzés ellenére képe svolt egy változatos játékmenettel, és izgalmas történettel újabb löketet adni a már így is megállás nélkül menetelő Call of Duty gépezetnek. Sőt olyannyira eredeti és meglepően jó lett helyenként, hogy nálam még a tavalyi egekbe magasztalt MW2-őt is megelőzte.

+                                                                                                           -

-változatos helyszínek                                                            -rettentően bugos

-izgalmas történet                                                                  -baromi unalmas az állandó scripteltség

-a hamísítatlan CoD élmény még mindig élvezetes         -túl nagy újítást ne várjunk

-kreatív pályák, és helyzetek

10.Prince of Persia: The forgotten sands

 

 

 

 

 

 

Ismét egy olyan cím, melyhez mindenki nagy elvárásokat fűzött, mivel a rajongók a sorozat feltámasztását várták tőle. Ha ez nem is jött össze neki (mivel szerintem nem is kellett, a PoP ot gyalázni kb. ugyan olyan sikk mint a CoD-ot szídni) mindenképp sikerült a jelen generáció adta lehetőségekkel visszanyúlnia a gyökerekhez. Ha a harcrendszer hagy is ném kívánnivalót maga után, a remekül megtervezett ügyességi részeken elfeledjük a játéknak ezen hiányosságát.

+                                                                                              -

-Pazar pályatervezés                                                       -túlzottan egyszerű és bugyuta harcrendszer

- tetszetős képi világ                                                        -nem valami izmos történet

-Hercegünk dumája és személyisége

-a varázslatok nagyon feldobják a játékmenetet

az időmanipulálástól kezdve a vízfagyasztásig

9.Splinter Cell: Conviction

 

 

 

 

 

 

Sam Fisher új köntösben való visszatérését rengetegen várták. A projektnek elég hányatott sorsa volt, így sok évvel az eredeti megjelenés után csak idén látta meg a napvilágot. A lopakodós játékok egyik legnagyobb címének folytatása nem okozott teljes mértékű elégedettséget mindenkiben, mégis az idei év egyik legizgalmasabb produktumát tisztelhetjük benne.

+                                                                                           -

-Sam még sose volt ennyire kemény                    -a rajongóknak nem fog tetszeni a leegyszerűsödés

-Az Unreal 3 motor remekül teljesít                       -elbírt volna több keményvonalas lopakodást

-Jól eltalált helyszínek                                                  -az őrők elég bárgyúak

-Izgalmas történet

-Rengeteg fegyver

-Finomhangolt, olajozottan működő harcrendszer

8. Singularity

 

 

 

 

 

 

 

Egy újabb meglepetés-finomság. A Raven software tavaly csúnyán levizsgázott a balul sikerült Wolfenstein project-el, így mostani új játékukat nem is nagyon reklámozták. Kár, mert a Singularity nem csak a stúdió hírnevét újítja meg, hanem ismét igazol egy bölcs mondást, miszerint jótól lopni nem szégyen. A játék ugyanis egy Half-Life-Bioshock párosítás nyakon öntve egy kis időutazással. Jól hangzik? Játszani is nagyon jó!

+                                                                                                                           -

-végtelenül fantáziadús játékmenet                                                     - mindent láttunk már más játékban

-nagyon jól eltalált sötét hangulat                                                          -a grafika nem 1 nagy szám

-az időmanipuláló kesztyűnkkel igen érdekes dolgokra

vagyunk képesek

-eltalált fegyverek

7.Red Dead Redemption

 

 

 

 

 

 

Van még egy sorozat, amit megint nem kell senkinek bemutatni, ez pedig a számomra már unszinpatikus módon agyon hype-olt GTA sorozat. Kíváncsi voltam hogy a világ egyik legnagyobb fejlesztőjének a Rockstarnak hogy sikerül átültetnie a gengsztertörténetet a betondzsungelből a már jóval kevésbé kiaknázott vadnyugatra. A kietlen pusztán játszódó program minden ellenszenvem ellenér engem sokkal jobban lekötött mint a pezsgő nagyvárosban játszódó sorozat bármelyik része. A R* olyan remekül töltötte meg a RDR világát élettel, hangulattal és tennivalóval, amihez foghatót eddig senki nem bírt alkotni a vadnyugat világában. Ugyan olyan élvezet szarvasra vadászni az erdőkben, mint a főszálat csinálni vagy tehéncsordát terelni, egyszóval a RDR világa maga a nagybetűs Élmény.

+                                                                            -

-leírhatatlan hangulat                                   -a harcrendszer még mindig(bár a GTA-nál jobb)

- temérdek tennivaló és elfoglaltság   -Hemzseg a bugoktól

-igazi open world élmény                      -nagyobb ajnározást kap mint amit érdemelne

-szép grafika                                              -a 45 percen keresztül tartó lovaglás 1. helyről a 2.-ra uncsi

6. Halo: Reach*

 

 5.Vanquish*

 

 

 

 

 

 

 

 

4.Assassins Creed Brotherhood*

 

3.Alan Wake

 

 

 

 

 

 

 

Ez az a játék ami szerintem idén aránytalanul kevés figyelmet és elismerést kap idén. Pedig a Remedy hatalmas mesterművet alkotott. Leírhatatlan hangulatát minden X360 tulajnak ki kell próbálnia, ez egyszerűen egy csoda. Alan kalandjai saját félelmeivel a sötét, rémálom szerű brightfallsi erdőben olyan magával ragadó élmény, amit csak keveseknek sikerült idén túlszárnyalni. Ha szereted a Stephen King –féle nyomasztó, már-már horrorisztikus hangulatot, vagy odavagy a Tween Peaks-ért akkor az Alan Wake a Te játékod!

+                                                                                                           -

-megfoghatatlan, és leírhatatlanul jó hangulat                 -az irányítás nem mindig gördülékeny

-érdekes harcrendszer

-magával ragadó történet

-csodaszép grafika

2.Heavy Rain*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És a 2010-es év játéka a Cube Haven számára

Mass Effect 2

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cube-heaven.blog.hu/api/trackback/id/tr892549108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása